Vad fan!!!!

Ibland blir jag riktigt arg, arg och ledsen!
Sitter och läser på FB och ser att en av mina bekantas hund har blivit skjuten! Tydligen misstagen för en räv!?!?!

Nu rör det sig inte om någon liten hundras som kanske skulle kunna misstas i fel ljus, utan om en full-stor Golden Retriver!
Få se, storlek på en fullvuxen rödräv: 6-8 kg
Storlek på en fullvuxen goldentik: ca 25-30 kg
Jag förstår att det är lätt att ta fel... på öppen mark... mitt på en åker... Hon hade ju yvig svans :(

Det får mig att tänka på flera andra skräckhistorier med jägare som mer än gärna verkar skjuta så fort dom hör minsta lilla prassel i buskarna. Som jägaren söm sköt ihjäl en travhäst som gick i sin hage, iklädd ett VITT flugtäcke, den var ju fasligt lik ett vildsvin! 
 
Eller för bara några veckor sen, när blandrasen Hutch från Stockholm åkte upp till Dalarna och sköts ihjäl av en bonde som hade haft "problem med varg och björn". Tydligen är det då okej att ta med sig geväret ut och skjuta första bästa varelse som passar in på beskrivningen "varg". Fast han kanske försvarade sina får som hunden jagade? Eller, nej det gjorde han inte. Men som sagt, dom har ju problem med varg och björn i trakterna så det är klart att man skjuter först och frågar sen!Detta får mig att dra slutsatsen att har man ett vapen så kan man skjuta lite hejvilt omkring sig. Finns det verkligen inget krav på att man måste SE det man skjuter på?? Att det inte bara räcker med att man ser något röd/brunt i ögonvrån och så antar man att det är en räv/älg/vildsvin eller whatever och så skjuter man på måfå!

Jag må bo i ett vargrevir där jag ofta rastar min hund, men jag är 1000 gånger oroligare för att min hund ska bli skjuten av en jägare än tagen av stora stygga vargen!

Och på tal om det. Det är ju faktiskt så att det förs statistik så fort en hund dör, och den statistiken går att få fram och spalta upp, rätt intressant läsning.


Nu kan vi lägga till ytterligare en hund till den listan :(

 
Nej, det får faktiskt vara nog med skjutgalna karlar i skogarna, (ja jag har faktiskt aldrig hört talas om en kvinna som gjort samma misstag, trots att det finns många kvinnliga jägare). Vad krävs? Utbildning i zoologi så dom lär sig skilja på hund och räv, häst och vildsvin? Krav på synundersökningar, mentaltest?
 
Eller helt enkelt strängare straff för dom som begår dessa brott! En hund och en häst räknas bara som egendom i dessa fall så det man döms för är "Förstörande av egendom".
Men det ägarna förlorar är familjemedlem som aldrig kan ersättas, bara sörjas. Man kan gå vidare, man kan skaffa en ny hund/häst. Men man kan aldrig ersätta en vän.
 
Nej, det är bara tragiskt och mina tankar går ut till Trixas familj!
Vila i frid fina Trixa!!
 
 

RSS 2.0