In i vecka 24...

Idag är det 117 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum, det är 16 veckor, dvs mindre än 4 månader kvar!
Har än så länge inte köpt nånting, vi behöver ju verkligen skaffa ALLT!
Vagn, insatser, bilbarnstol, säng, stolar för att inte nämna kläder mm.
Vi måste verkligen sätta oss ner och skriva en lista på allt som behöver införskaffas INNAN bebis kommer så att man inte glömmer bort något viktigt. Tiden går så sjukt fort fram.


Sparkandet är igång på regelbunden basis nu, framförallt när jag ska lägga mig och sova på kvällen.
Fick en rejäl sammandragning här om kvällen också, gjorde inte ont men var riktigt obehagligt. En liten preview på vad som komma skall :)

Men annars mår vi bra, har fortfarande knappt gått upp i vikt och lider inte av några dirtekta graviditetskrämpor så ska inte klaga. Fast det gör jag ändå när jag mår dåligt men det får vara okej ändå :)


Lite nya bilder från den senaste månaden, man ser inte så stor skillnad på bilderna med det syns mer i verkligheten. Magen är liksom större på "bredden" också så nu syns det att man är gravid.Spark!

Igår kväll, precis innan jag skulle sova så låg vi i sängen och M höll sin hand på min mage, då helt plötsligt så känner jag en riktig spark rakt under hans hand. Inte en liten puff som tidigare utan det här var som om någon hade petat med ett finger inifrån magen :) Fick ett antal sparkar innan han lugnade ner sig igen.
Idag har han dock hållit sig ovanligt lugn så får hoppas på mer liv framöver :)

21 veckor gångna

Idag går vi in i vecka 22. Viktuppgång sen görra veckan: 1hg
Nu rör det sig för fullt där nere, fast bebis föredrar fortfarande att bo så långt nere som möjligt, är väl trångt och mysigt kan jag tro :)
Tycker fortfarande inte att det syns så mycket på magen från vecka till vecka men det sätter väl igång snart det med antar jag.Barnet
Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen. Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret.
Vikt: 420 gram.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BASENJIPROMENADENIdag var jag och Ayala ute och gick på Basenjipromenad på Härjarö. 16 basenjisar och deras slavar njöt av fint väder och trevligt sällskap. 4 timmar var vi ute så nu är jag lite trött efter en fullspäckad helg.
Deltagarna gör sig redo för dagens promenad :)
Första fikapausen vid vattnet med en strålande sol. Härligt!
"Snälla matte, kan jag inte få en bit av din macka? Snäääälla!!!!"
Ayala flörtar med Annti


Gruppbild. Alla hundar men inte alla människor

20 hela veckor gångna! :)Mamman:


Nu har du äntligen kommit till halva graviditeten. Från 20:e veckan växer magen mer regelbundet och blir större. Livmoderns storlek mäts från pubisbenet upp till toppen av livmodern, det är det som kallas symfus-fundus mått. Vanligt mått den här veckan ligger mellan 18-20cm. Måttet kommer att öka med ungefär 1 cm i veckan. Eventuellt har din navel nu börjat puta ut och kommer att fortsätta vara på det viset tills efter förlossningen. En del har problem med att andas när lungorna blir hopträngda med de inre organen. Det kan man känna av ända tills magen börjar sjunka de sista 4-6 veckorna om du är förstföderska och något senare om du fött tidigare. Barnet:


Barnets hud är nu täckt av en vit fet krämig substans som kallas vernix. Fettet skyddar barnet mot fostervattnet. Ibland kan man se spår av det här fettet på barnet efter det är fött. Barnet väger nu ungefär 270 gram och är ca 16 cm långt i sitthöjd.
Vid ultraljud kan man fastställa fostrets ålder på en vecka när eftersom man vet att huvudet i denna ålder har en diameter på 5 cm. 
Efter 20:e veckan så bildas nästan inga nya nervceller alls i hjärnan på fosteret. Däremot ökar antalet gliaceller ända tills ditt barn är 2 år. Det är de celler som förser nervcellerna med näring.

Roadtrip till Dalarna 1/10

För er som inte har facebook kommer här lite bilder från våran dagstur till Dalarna.
Först ett stopp hos farmor & farfar samt kusinen och hennes familj i Dala- Floda, sen begav vi oss till mina hemtrakter runt Siljan. Först ett snabb besök i Vikarbyn där jag växte upp, sedan vidare till Rättvik där vi åt middag på Långbryggn och sen tog en tur genom centrum innan det var dags att bege sig hemåt.
En intensiv dag, nästa gång får vi ha mer tid på oss :)

Agilityaction

Ayala går ju på agilitykurs så passade på att ta lite bilder idag när vädret var fint och vi var ute och tränade på Västerås KK.
Lill-tjejen är superduktig och nästa tisdag är det dags för avslutning på kursen.
Blir nog nån tävling för oss i framtiden när det går så här bra redan nu :)
Lägger in några bilder från träningen, resterande bilder finns här på Picasa.
Ayala går ju på agilitykurs så passade på att ta lite bilder idag när vädret var fint och vi var ute och tränade på Västerås KK.
Lill-tjejen är superduktig och nästa tisdag är det dags för avslutning på kursen.
Blir nog nån tävling för oss i framtiden när det går så här bra redan nu :)
Lägger in några bilder från träningen, fler bilder från träningen finns här på Picasa.Vet inte vem som är mest koncentrerad, matte eller vovve :)Flygande Basenji! Fin hoppteknik!En till hoppserieVi har inte kommit så långt i slalomen men hon vet vad hon ska göra utan hjälp från matte!Balansen går som en "dans" :)


Höjden är iaf inte ett problem :)Ayala ÄLSKAR tunnlar :)Full fart mot gungan
Vi är med bebis!

Ja nu är det helt officiellt! Vi är med bebis!
En liten pojke väntar vi till den 25e fabruari och det känns helt underbart!
I skrivande stund har vi gått in i vecka 20, dvs halvvägs.


Barnet är från huvud till stjärt ungefär lika stort som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna. Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet.
Vikt 350: gram.

Än så länge så har inte magen växt jätte mycket men det syns i alla fall lite grann :)
Vill bara att den ska bli STOOR! Fast då kommer jag väl att klaga på det *hihi*


Ultraljudet, bebis var då 18v + 1dagRSS 2.0